Megnyílt az első cigányvendéglő – Békés

Magyarország első cigány vendéglőjét nyitotta meg Békésen Ásós Géza, akinek ezzel gyermekkori álma vált valóra. A lánya után Kirára keresztelt étkezde slágere a cigány tyúkos káposzta.
Mintha egy népmesébe csöppent volna a 32 esztendős Ásós Géza, a békési fiatalembert meglepetések sora vezette el gyermekkori álma megvalósulásához.

– Kisgyermekként arról álmodoztam, hogy egyszer éttermem lesz, s bár gipszkartonozóként kezdtem, most mégis itt állok a vendéglőmben – mondja büszkeségtől csillogó szemmel a férfi. – Magam is meglepődtem, amikor kiderült, hogy az országban ez az első cigány vendéglő. Az önkormányzat segítségével vehettem részt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatán, az így nyert támogatásból a nappali munkám után éjszakákat dolgoztam a vendéglőn. Egy vendéglátós ismerősöm, amikor értesült a tervemről, nem a konkurenciát látta bennem, hanem behívott a saját konyhájára, és megmutogatta, listába szedte, milyen berendezésekre lesz szükségem. Leesett az állama segítőkészségétől – vallja be Géza, aki, ha csak teheti, maga szolgálja fel a kacsanyakat késsel vágott tésztával, a csirkefarhátat krumplimóringgal, a cigánypogácsát vagy a hely slágerét, a cigány tyúkos káposztát.

Felesége, Klári is vele szorgoskodik, míg hároméves kislányuk, Kira névadóként támogatja a helyet. A vendéglős bevallja: magyar a szakácsa. A vendéglátóiparit végzett Kozák Zsolt a környéken nőtt fel, ismeri a cigány ízvilágot, s bár Németországban is dolgozott, nem szégyellte hetekig tanulni Gézáék rokonságától a roma gasztronómia és a speciális fűszerezés tudományát.

Nemcsak cigány, de magyar, német, szerb és horvát ételek is szerepelnek az étlapon, de mindegyiket cigányosan intenzív, sós, borsos, pirospaprikás, ételízesítős fűszerezéssel bolondítják meg. Cigányok és magyarok egyaránt látogatják a pár napja nyitott vendéglőt, ahol hamisítatlan élő cigányzene szórakoztatja majd a közönséget.

Romareceptek

Tarkedli

Egy kiló lisztet, 8 tojást, 25 deka cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, fél élesztőt és másfél liter tejet összekeverünk, míg a palacsintatésztánál sűrűbb masszát nem kapunk, majd kanállal fánkméretű adagokat mérünk, és olajban kisütjük azokat.

Cigánypogácsa

Két kiló lisztet, fél marék sót, egy élesztőt és meleg vizet kézzel összedolgozzunk, majd állni hagyjuk. Ha megkelt, újragyúrjuk, állni hagyjuk, s ezt megismételjük még egy-két alkalommal. Azután megsütjük, majd felvágva melegen tálaljuk.

Cigány tyúkos káposzta

Hozzávalók:
* 60 dkg savanyú káposzta
* 1 egész tyúk feldarabolva
* 5 dkg só
* 5 dkg ételízesítő
* 60 dkg zsír
* 25 dkg liszt
Egy lábosba alulra a káposztát, rá a tyúkot, majd a sót és az ételízesítőt teszünk. Erre újabb réteg savanyú káposzta kerül, majd az egészet vízzel felöntjük és lefedve két órát lassú tűzön főzzük. Ha a csirke megpuhult, az egészet félretesszük és két órát állni hagyjuk a lében. Ezután a lé háromnegyedét leöntjük, majd bő zsírral készült, pirospaprikás rántással addig kavarjuk az egészet, amíg besűrűsödik, és paprikás csík jelenik meg a lábos belső oldalán. Cigánypogácsával, tejföllel és száraz fehérborral tálaljuk.

Forrás: www.borsonline.hu, Balajti Péter

2 vélemény: Megnyílt az első cigányvendéglő – Békés

  1. Kaló Erzsébet

    Cigányok között lakunk, nagyon jó a kapcsolatunk velük.Szeretetben és odafigyelésben élünk egymás mellett. Szeretjük a cigány kultúrát és ételeket. Örülök, hogy megismerhettem Gézát és Klárikát. Nagyon finom az ebéd amivel vendégül láttak bennünket. ISTEN áldását kérem az életükre, és az étteremre.Sok boldogságot kívánok a családnak, és az étterem dolgozóinak. Igazi példaképek – Köszönöm szépen.

  2. nagy katalin

    Bocsi, de a 60 dkg káposztához nem sok a 60 dkg zsír??

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>