Miért van értelme a genetikai kivizsgálásnak?

A genetikai kivizsgálás sok szempontból fontos vizsgálat, amit érdemes lehet elvégeztetni. Persze nem csak egyfajta genetikai vizsgálat létezik, azonban egy általános genetikai kivizsgálás is sok szempontból előnyös lehet. Nézzük is meg ezeket, hogy egyáltalán milyen eredményeket kaphatunk, hogyan zajlik a vizsgálat és hol tudjuk azt elvégeztetni, milyen körülmények között. Nem is húzom tovább a szót a bevezetővel, hanem térjünk rá a tárgyra. 

A genetikai kivizsgálás eredményeiről

A genetikai kivizsgálás elsősorban egyfajta gyógyszerbiztonsági vizsgálatnak minősülhet, csak éppen alanya nem a gyógyszerek, hanem az ember szervezete. Azt nézzük meg, hogy az egyes gyógyszerfajtákra milyen reakciót ad a szervezet, és hogy milyen öröklődő betegségekkel, érzékenységekkel kell számolnia az egyes embereknek. Az orvoslás a közgyógyászati rendben általában egy általános emberképet alkot, a leggyakrabban ható gyógyszereket és készítményeket alkalmazza, azonban ez nagy hiba lehet. 

genetikai-kivizsgálás_pic2

A gyógyszerek mindenkinél más hatást válthatnak ki hatóanyaguktól függően. Ezért szoktak súlyosabb esetekben egy gyógyszerbeállítást kórházi körülmények között levezetni, ez azonban akár hetekig is tarthat, főleg idősebb korban, amikor általában több alapbetegsége is van az embernek, és össze kell hangolni a gyógyszereket. Senki sem szeretne azonban heteket egy kórházi ágyon unatkozva tölteni. 

A genetikai kivizsgálás éppen az ilyen egyszerűbb esetekben is tud segíteni, amikor az embernek megfigyelnél a szervezete reakcióit egy genetikai kivizsgálás helyett. Tüneti kezelést alkalmaznak, és nem magát a szervezetet tanulmányozzák először, pedig ez lesz orvoslás jövője majd. 

Azonban ezek tényleg csak az egyszerűbb esetek, azok, amikor valamilyen kellemetlenségtől pozitív irányban segít minket a genetikai kivizsgálás eredménye. Ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a genetikai kivizsgálás segítségével az ember egyes hatóanyagokra való érzékenységét is meg tudják ma már állapítani, egyszerűbben találhatunk magunknak gyógyszert, gyógykezelést, gyorsan és biztonságosan épülhetünk fel. 

Hatóanyagok a genetikai kivizsgálás tükrében

A genetikai kivizsgálás több fajtája létezik, általában egyes csoportokra irányul, mint szív- és érrendszeri genetikai vizsgálat, általános vizsgálatok, az immunrendszerre vonatkozó vizsgálatok, és még sorolhatnám. Mindezekről részletes listákat lehet találni. 

De mik is ezek? Beszélhetünk a kivizsgálás során általánosabb problémák megoldásáról, mint a gyulladáscsökkentő szerek, antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók hatóanyagreakció vizsgálata. Így tudni fogja az ember, hogyha fáj a feje, melyik a legjobb gyógyszer, hogyha valamilyen vírusos vagy gombás fertőzése van, sokkal gyorsabban és kisebb költségek árán szabadulhat meg ezektől a kellemetlenségektől. Emellett persze arról is beszélhetünk, hogy általában bakteriális megbetegedések esetén az orvosok csak felírják az elterjedt antibiotikumot, de erre sokan érzékenyek, és kellemetlen tüneteket okozhatnak, ami csak tetézi azt, hogy az ember eleve betegség miatt szedte ezeket. 

Egy másik fontos csoport a vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátlóké, ezeket főleg idősebb korban érzik szükségesnek elvégeztetni. Ide sorolhatjuk még az egyes daganat-ellenes készítményeket is. Így mindenféle felesleges és kellemetlen kísérletezés nélkül meg lehet találni a legjobb módszert a gyógyításhoz. Az egyes alapbetegségek kezelését könnyebben össze lehet hangolni, nem kell hosszú időt a kórházban tölteni ennek következtében. 

Cukorbetegség esetében is sokszor sok időt kell a kórházban tölteni első alkalommal, amikor az ember cukrát, azaz az inzulint próbálják beállítani, azonban egy genetikai kivizsgálás eredményével ennek a folyamata is gyorsabb és egyszerűbb lehet, úgyhogy érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. 

Genetikai kivizsgálás minden korban?

A kivizsgálást összesen egyszer kell egy csoportra véve elvégeztetni, mivel az ember örökítőanyaga az élete során nem változik, tehát az eredmények viszonylag állandók. Azért csak viszonylag, mert a genetikával ellentétben az orvoslás változhat, és mindig érkezhetnek még pontosabb, még szélesebb réteget lefedő vizsgálatok. 

genetikai-kivizsgálás_pic4

Ettől függetlenül bármikor érdemes lehet elvégeztetni a vizsgálatokat, már egészen gyerekkortól kezdve. Ekkor derül ki a legtöbb allergia és érzékenység a gyógyszerekre, és ez sokszor kellemetlenségekkel és akár komoly veszélyekkel járhat. De bármelyik életkorban szükség lehet rá, hatalmas segítség lehet akármilyen betegség és érzékenység esetében. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a genetikai kivizsgálás hasznos és minden életkorban ajánlott, az ember életét nagyon meg tudja könnyíteni, hogyha eleve egy hatalmas előnnyel indul a betegségek és kórokozók legyőzéséhez. Érdemes tehát minél előbb lépni, és egy extra segítséget is igénybe venni, hogyha a gyógyulásról vagy a tökéletes gyógyszerek megtalálásáról van szó. A genetikai kivizsgálásokat ebben a tekintetben nem érdemes kihagyni.