Mi is furgont használunk

Hogyha egy embernek van egy furgonja, sokkal egyszerűbb az élet. És persze bizonyos szempontból nehezebb is. Sok előnye és hátránya van annak, hogyha van otthon egy nagyobb jármű, de szerencsére ahhoz, hogy egyet igénybe tudjunk venni, nem feltétlenül van szükség arra, hogy rögtön vásároljunk egyet, ott van a bérlés. Úgyhogy, mint régi furgon-használó, néhány gondolatot szeretnék megosztani arról, hogy miért tartom előnyösnek egyik vagy másik opciót, és mit tudok azoknak ajánlani, akik még csak személyautót vezettek eddig. 

A furgonról először: miben segítheti mindennapjainkat

Minek is kell egy embernek furgon? – kérdezhetnénk, de erre sok különböző válasz van. Könnyebb szállítás, esetleges munkalehetőségek, még az egész karrierünket is építhetjük aköré, hogy egyszerűen tudunk egy járművet vezetni, vagy legalább a tulajdonunkban van. És persze csak úgy, otthonra sem árt időnként. Mindenki életében eljön az a pillanat, hogy alakítani szeretné egy kicsit az otthonát, jó lenne építkezni, házat felújítani. Ilyenkor saját magunk szerezhetjük be az alapanyagokat, ami megspórolhat az ember számára pár tízezer forintot, és még haladhat is a saját ütemterve szerint, nem kell mindig a szállítókra várni, hogy meghozzák a dolgokat. 

furgon_pic3

Télen jól jöhet, hogyha fával vagy egyéb anyaggal szeretnénk fűteni, amit beszerezni szükséges, és megint csak spórolhat az ember, hogyha maga hozza el szállítás helyett, vagy egyenesen erdőtakarítást vállal, vagy olyan erdőt vesz igénybe, ahol mindenki magának gyűjti be a fűtőanyagot, és mérlegelés alapján kell fizetni. Habár ez utóbbiból az országban még nincs sok, azért nem egy helyen meg lehet beszélni a tulajokkal ilyesmit, hogyha elég nagy a terület.

De ezek csak elcsépelt hétköznapi példák, mert egyszerűen lehetetlen megjósolni, hogy mi mindenben lehet az ember segítségére egy furgon. Bútorok vétele, költözés, esetleg állatok szállítása, üzlet nyitása, és még számos lehetőség maradt, amikkel nem foglalkoztunk, azonban ezek is csak a jéghegy csúcsát érintik. 

Egy saját furgon előnyei és hátrányai

A sok lehetőség mellett persze vannak hátrányok is, de először foglalkozzunk a pozitívval. Hogyha saját járművünk van, akkor nem kell másokhoz igazodnunk, mindig kéznél van, és persze befektetésnek sem rossz. Viszonylag értékálló, bár a fenntartási költsége miatt talán nem olyan jó befektetési alap, mint mondjuk egy ingatlan vásárlása. Azonban minden attól függ, hogy mit szeretnénk vele kezdeni persze. 

Hátrányai közé persze a kiadások tartoznak. A fenntartási díj elég magas, nem is beszélve a váratlan eseményekről. Egy vontatás a személyautóknál is nagyon sok kiadást jelent, hát még egy ekkora jármű esetében. Azért persze nem kell rögtön mindennap balesetre vagy lerobbanásra számítani, de megvan a maga nehézsége, hogyha furgont akarunk tartani. A rendszeres díjak esetében számolni kell persze a műszaki vizsgákkal, még ha azok nem is olyan gyakoriak, meghibásodásokkal, alkatrészek cseréjével, kötelező biztosítással, persze az üzemanyag költségeivel, a kerékgumik évszakonkénti cseréjével, tisztással és autóklíma tisztítással is. Ezek mindenkinél egyéni összegek, kisebb-nagyobb eltérésekkel. A vezetői stílusunk például nagyban tudja befolyásolni, hogy az egyes alkatrészek mikor kerülnek majd cserére és mikor hibásodhatnak meg, de azért persze ezeknek is van egy előre látható meghibásodási idejük, akármilyen óvatosan is próbálunk közlekedni. 

furgon_pic1

Furgont bérelni jó ötlet lenne? 

Hogyha az ember nem akar a sok hátránnyal törődni, vagy nincs meg hozzá az anyag keret, akkor persze jó döntés lehet a furgont bérelni is. Ennek is megvannak a hátrányai, azonban sokkal kevesebbet tudok felsorolni. Jó, a nap végén nem a saját tulajdonunk a jármű, de legalább nem is a mi felelősségünk fenntartani és egyáltalán megvásárolni. Mindezek mellett persze felhozható, hogy így csak egy-egy alkalommal is igénybe tudjuk venni a nagyobb szállítóeszköz adta lehetőségeket, akár még a vállalkozásunkat is el tudjuk indítani anélkül, hogy komolyabb tőkerészt kelljen erre az aspektusra szánni. 

Így tényleg kimaradhatunk olyan nem apróságokból, mint a műszaki vizsga díja, a gumik cseréje, az alkatrészek cseréje vagy javítása. Ami persze legalább részben a mi felelősségünk, az a jármű rendben tartása és az üzemanyag pótlása, amit elhasználtunk, de ez azért minden esetben természetes. Hogyha az ember tehát nem használja ki teljes mértékben egy saját furgon meglétét, akkor talán jobb döntés is a bérlés, hiszen így tényleg csak akkor vannak kiadásaink, amikor szükségünk is van egy szállítóeszközre, máskor nem kell vele törődnie az embernek. 

Akármelyik opció mellett is döntsön az ember, érdemes persze alaposan matekoznia, hogy számára melyik is a jobb döntés. Itt nincsenek objektív jó és rossz válaszok, csak egyéni esetek, amikkel azonban nem lehet egy cikk adta kereteken belül részleteiben is foglalkozni, úgyhogy a döntés felelőssége már a leendő tulajokra vagy bérlőkre hárul, amihez csak drukkolni tudok.