Mi az a LED panel?

A LED technológia nem új keletű dolog, azonban még mindig kevesen tudják, mennyire sokoldalú. Ezeknek köszönhetően otthonunk egyedi és utánozhatatlan megjelenést kap. A LED panel erős, szórt fényű fő világítást kölcsönöz otthonunknak, függetlenül attól, milyen helyiségbe szánjuk. Legyen szó konyháról, fürdőszobáról, nappaliról, hálószobáról vagy egyéb funkcionális szobáról, a LED panel mindenhova illik. Ez annak köszönhető, hogy nagyon sok formában kapható. A LED egyik legnagyobb előnye az alacsony energia fogyasztás és a hosszú élet. Ráadásul ezek a lámpatestek kevésbé melegszenek hagyományos társainknál, ami biztonságosabbá teszi a használatukat. Tehát ezek a panelek nem csak költséghatékony design megoldások, de még káros sugárzást sem bocsájtanak ki. A LED ugyanis köztudottan nem bocsájt ki sem UV, sem infra tartományú fényt. Gyártótól és típustól függően ezek a lámpatestek vékonyak, strapabíró vázzal rendelkeznek és többféleképpen installálhatók. Ezek a világítások nagyon jól illenek a modern és a letisztult otthonokhoz, ás különböző olyan helyekre, ahol a munkavégzés során kiemelten fontosak a megfelelő fényviszonyok. Tipikus példa erre a konyhapult, dolgozószoba vagy esetleg a fürdőszoba tükör körüli része.

A panelek káprázásmentes, homogén fényt nyújtanak, ami a fény hőmérsékletétől függően lehet pihentető vagy éles. A színhő kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hova szánjuk, milyen tevékenysége fűződnek a helyhez, illetve, hogy a többi lámpatest fénye milyen árnyalatú.

Milyen LED panel típusok vannak?

A LED paneleket megkülönböztethetjük formájuk alapján, felszerelési módjuk, vagy működésük alapján. Ebben az alfejezetben bővebben a másodikról lesz szó, mivel a panelek beépítésétől függ az eredmény összképe. Beépítés alapján pedig egy LED panel lehet süllyesztett, falon kívüli, esetleg univerzális. Ha túlságosan művinek véljük diódákat körülölelő keretet, akkor örülhetünk, mert a legújabb vívmányok már kerek nélkül is kapható és szerelhetők. Ha viszont szerintünk éppen a keret emeli ki ezeket a fényforrásokat, akkor akár többféle prémium keret közül is választhatunk. Meglepő lehet, mennyire szőrszálhasogató ennyire részletekbe menően foglalkozni egy egyszerű világítással, de gondoljunk bele abba, hogy a sok apró részlettől lesz valami harmonikus vagy kaotikus. Ha a részletek klappolnak, akkor a végeredmény is tökéletes lesz. Nem csak az a fontos, hogy megálmodjuk, hogyan helyezkedjelek el ezek a kör, vagy kocka alakú panelek, hova kerüljön beépíthető esetén az álmennyezet, hanem az is, hogy ha például nyílászáróinknak műanyag fehér kerete van, akkor érdemes a LED kereteknél is ebben a színben gondolkodni.

A süllyeszthető világítás belesimul a fal vagy felület síkjába, ezáltal nagyon esztétikus és finom összképet kölcsönöz a helyiségnek. Ezek a kör vagy négyzet alakú lámpatestek nem csak üzlethelyiségekben és irodákban állják meg a helyüket, hanem otthonainkban is. Az előlapokat is igényeink szerint választhatjuk ki, de az egyik legelegánsabb hatást mégis az opál előlap biztosítja. Ha mégsem találnánk megfelelően, a legtöbb panel kapható víztiszta, esetleg színezett változatba. Utóbbi hatását RGB panel segítségével is elérhetjük. Ezeknek előnye az, hogy kedvünk szerint variálhatjuk a színeket, míg az előlap esetében a szín kötött. A vékony, süllyesztett panelek a vékony álmennyezetekbe is beépíthetők, így a hely többé már nem jelent problémát. Méretüktől függően kellemesen terítik a fényt.

A falon kívül változatokra is gondolhatunk design elemként. Ebben az esetben is a lámpatestbe integrált LED-ek biztosítják a fényt, viszont a lámpatest elemelkedik a fal, felület síkjából. Egyik legnagyobb előnyük az, hogy oldalfalra és plafonra is egyaránt felszerelhetők.

Ha nem tudjuk, hogyan szeretnénk felszerelni, akkor az univerzális változatokkal nem járunk rosszul. Ezek utólag is átszerelhető, beépíthetők vagy éppen kiszedhetők.

A keret nélküli LED panel az új irány

A keret nélküli LED panelnek nem csupán az előlapja, de a finoman ívelt élei is homogén fényt bocsájtanak ki, aminek köszönhetően rendkívül igényes megjelenésűek. Légies esztétikájuk a letisztult helyiségekben érvényesül csak igazán.  A legtöbb ilyen kör alakú LED panel ráadásul por, pára és vízvédett is. Ezekről azonban vásárlás előtt kérjünk tájékoztatást, ugyanis mindig vannak kivételek. Ettől persze nem lesz az adott panel rosszabb minőségű. Az ilyen védelemmel ellátott világítótestek speciálisak. Kimondottan víz közeli vagy kültéri használatra készülnek. Ilyen esetben viszont nagyon fontos, hogy meglegyen a panel megfelelő minősítése. A https://ledguru.hu/led-142/led-panel-146 számtalan lámpatestet találunk, részletes leírással arról, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ultramodern és kreatív megoldások moduláris LED panel segítségével

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett moduláris LED panelek. A legkülönlegesebb megoldások az érintésérzékeny felületű moduláris panelek segítségével születnek. Szó szerint játék a fényekkel. A moduláris azt jelenti, hogy több, összehangolt, de akár külön is funkcionáló elemből épül fel a fényforrás. Oldalfalakra ajánlott, de más felületeken is megállja a helyét a technológia.