Hogyan alakultak ki a különböző kutya fajták?

Alapvetően minden kutyában benne van a hajlam a játékra, de egyes kutya fajták még a többinél is jobban szeretik közös mozgást. Az ember és a kutya közötti viszony rengeteget változott az évszázadok alatt. Eleinte négylábú társaink munkatársak voltak, s a szelekció is arra koncentrált, hogy az adott feladatra a kutya mennyire volt alkalmas. Persze a munkaköröket így is fajtagazdaság jellemezte. Mára azonban az elsődleges szempont a küllem és a jellem lett. Ez azonban nem változtatott azon, hogy különböző fajtába tartozó kutyák eltérő tulajdonságokkal bírnak, így egy ízig-vérig szánhúzó kutya, akinek folyamatos mozgásra van szüksége, sosem fogja magát kényelmesen érezni egy negyven négyzetméteres alapterületű panelban. Így, ha kutyát választunk magunk mellé, fontos, hogy utánajárjunk annak kialakított természetének, mert sok esetben az együttélést nem fog működni. És ebből természetesen a kutya jön ki a legrosszabbul, pedig az ember volt az, aki felelőtlenül döntött.

Miért szeretik jobban a játékot egyes kutya fajták?

Az állatoknál, így a kutyáknál is fajtától függetlenül, a játék egy olyan viselkedésforma, amelynek elsődleges célja a tanulás, az erőlét fejlesztése, a csoporton belüli rangsor rögzítése. Az emberrel való játék már nem evolúciós mechanizmus, hanem lehetőség az ember és a kutya közötti kapcsolat kialakítására, építésére és fenntartására. A legjátékosabb kutya fajták a vadászkutyák közül kerülnek ki. Ilyen fajtacsoport a spánielek, pointerek, retrieverek és szetterek. A vadászkutyáknál nagyon fontos az emberrel kialakított bizalmi viszony és az alá-fölérendeltség kialakítása, éppen ezért a játék kiemelten fontos az életükben. Nem úgy, mint egy nyáj-vagy területőrző ebnél. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az vadászathoz tenyésztett kutya fajták mindegyik példánya él-hal a birkózásért. Sem azt, hogy a más fajtához tartozó négylábú barátaink ne igényelnék ezt. Életkörülményeik és környezetünk szintén befolyással vannak igényeinkre. A szociális közeg, ahol a kutya felnő, meghatározza azt, mennyire marad játékos kölyök kora után, vagy komolyodik meg. Azok a kutyák, amelyek gyerekek között szocializálódnak hajlamosabbak lesznek a közös játékra.

Melyek a legjátékosabb kutya fajták?

Nagyon sok lista készült arról, mely kutya fajták a legjátékosabbak. A listák többféle véleményt tükröznek, azonban néhány fajta valamennyin visszatérő vendég. Ez alapján a boxer, az angol springer és breton spániel, a golden és labrador retriever, valamint a dalmata kiemelendő a kutya fajták közül. Mindegyik felsorolt fajta rengeteg energiával rendelkezik és igen magas az intelligenciájuk is. Ha örökmozgó társra vágyunk vagy gyerekek mellé szeretnénk pajtást akkor ezek közül a kutya fajták közül válaszunk.

Mit kell tudnunk ezeknek a játékos kutya fajták természetéről?

A boxer egy hihetetlenül éber, vidám, energikus és barátságos fajta, amelyet magas intelligencia és hűségesség jellemez. Igazi családi kutya, aki kiváló házőrző is egyben. Játékossága abban is megnyilvánul, hogy viszonylag későn komolyodik csak meg, de ettől függetlenül gyorsan tanítható. Nagyon mozgékony, eleven, érzékeny a hangulatra. Kötődik a családjához, jól kijön a gyerekekkel, sőt fel tudja mérni saját erejét, ezért óvatos az egészen pici gyerekekkel is.

A spánielek közül a legismertebb a cocker spániel, mégsem övé az érdem most. Bár gyönyörű kutya mind, játékosság szempontjából mégis az angol springer és a breton emelendő ki. Az angol springer nagyon gyengéd, figyelmes, vidám és energikus. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legszociálisabb fajta. Nagyon ragaszkodik a családjához, gazdájához, nem szeret egyedül lenni. Gyerekszerető, jól kijön a fajtársaival, a macskákkal és más háziállatokkal is. Az idegeneket is vidáman üdvözli, így házőrzőnek már nem annyira dukál. Rokona a breton talán még nála is sportosabb fajta, nagyon jó futótársnak. Élénk, vidám, optimista és mindemellett feladatspecifikus kutya. Ha egész nap egyedül van, akkor hazaérkezés után egy egész napnyi mozgáshiányt és szeretet zúdít gazdája nyakába.

Mindenki tudja, mi az a dalmata. Más nem, a meséből. Rendkívül jellegzetes a kinézete, karcsú és nyúlánk az alkata. Nem csoda, hiszen igazi energiabomba kutya fajtáról van szó. Sportos gazdiknak igazi lelkitárs. Nagyon játékos kutya, barátságos, gyengéd és imádja a családját. Kitűnő játszótársa a gyerekeknek. Ráadásul nagyon kíváncsiak és fogékonyak: imádnak tanulni és kihívásokkal szembe nézni. A trükköket nagyon gyorsan elsajátítják.

A golden retriever egyébként is a népszerű kutya fajták közé tartozik, a játékosság plusz egy lista, ahol kiemelkedhet rátermettségével. Gyengéd és nagyon okos kutya, aki könnyen és gyorsan tanítható. Barátságossága miatt házőrzőnek nem való, de cserébe állandóan a nyakunkon lóg, együttműködő és vidám.