A Kazánokról

A kazánokat elsősorban hőenergia felszabadítására használjuk. A kazán tulajdonképpen úgy szabadít fel hőenergiát, hogy egy adott tüzelő anyag (mint például szén, fa stb.) égetésével előteremti azt a hőenergiát, ami majd számunkra a meleget vagy éppen a meleg vizet fogja biztosítani. Magával az égetéssel kémiai energiákat szabadítunk fel, ezt nevezzük oxidációnak. Az oxidáció során pedig hőenergia szabadul fel, amelyet a közvetítő közeg által célzottan átirányít egy adott helységbe. Ez az úgynevezett „közvetítő közeg” nagy százalékban víz esetleg túlhevített gőz. Az alapvető feltételi annak, hogy tudjon egy ilyesfajta kazán működni, nem más, mint az, hogy biztosítani kell a légellátást, a füstgázelvezetést illetve a biztonsági előírásoknak megfelelő szakszerű elhelyezést.

A kazánokat több csoportra osztjuk a szerint, hogy milyen közvetítő közeggel rendelkeznek. Az alábbiakban ezekről a közvetítő rendszer típusokról fogok írni.

A kazánban a közvetítő közeg típusairól

Alapvetően öt fő típusra osszuk a kazánok működését, mégpedig a gőzkazánokra, a meleg víz kazánokra, a forró víz kazánokra a termo olajjal működő kazánokra, illetve nem utolsó sorban a gázgenerátorok típusaira. Az alábbiakban ezeket a típusokat mutatnám be röviden.

Az első nagy kazán típus a gőzkazánok típusai, melyeket a gőzkazánokon belül is több csoportra osztunk. Az első ilyen csoport a nagy vízterű kazánok csoportja, melyeknek jellegzetes szerkezeti elme egy egyfajta nagyobb terjedelmű dob. melyben a hőcserélő felület és a lángcső helyezkedik el.

A második típus ebbe csoporton belül a ferde vízcsöves kazán. Ennek a lényege, hogy a már előbbiekben is említett dob alatt ferdén elhelyezkedő két vízkamrában történik a hőátadás. Továbbá beszélhetünk még meredek csöves kazánról is, melyekben a két dob közötti függőleges fűtőfelületek végzik a hőcsere folyamatát. Illetve elengedhetetlenül fontos még a besugárzott kazánról is beszélnünk, melyet kifejezetten teljesítmény növelés céljából alakítottak így ki. Ezen felül pedig léteznek kifejezetten olyan típusú gőzkazánok, melyek a nagynyomású gőzök termelésére vannak specializálva.

A második nagy csoport a kazánok típusain belül a meleg víz kazánok. Meleg víz kazánról kifejezetten abban az esetben lehet beszélni, ha a visszatérő fűtővíz hőmérséklete kisebb, mint 95 Celsius fok ebben az esetben meleg víz kazánról beszélünk, melyet általában helységfűtésre használunk.

A következő típus az ennél már egy fokkal, nagyobb hőfokkal dolgozó forró víz kazán ezek olyan jellegű kazánok, melyek 115 Celsius fok felett is képesek úgy működni, hogy a kazán legmelegebb pontján sem gőzölög el a víz. Ezt úgy oldják meg, hogy olyan nyomás alá helyezik a vizet, hogy az képtelen felforrni ezt a módszert alkalmazzák távfűtésénél is.

Ha a kazánok típusairól beszélünk elengedhetetlen megemlíteni a Termo olaj kazánok csoportját is, ugyanis ezek olyan jellegű kazánok, melyek környezetbarát módszerekkel működnek. Ennek megfelelően hőhordozónak leginkább ásványi, növényi illetve szintetikus olajakat használnak. Illetve beszélhetünk még egy nagy csoportról, mégpedig a gázgenerátorok típusairól. Ebben az esetben a tüzelőanyag a tűzelőtérben elgázosodik és a folyamat során keletkező gázt használják fel tüzelő anyag előállítására. Természetesen az égetés során keletkezett gáz a földgáznál alacsonyabb fűtőértékű viszont abszolút égethető gáz, mely a gázkazán további kifejezetten erre a tevékenységre szakosodott területeiben tovább tüzelhető. Mint láthatjuk, számos típusa van a kazánoknak, melyekből kedvünkre válogathatunk, felmérve azt, hogy a saját igényeink szerint számunkra melyik kazán típus passzol a leginkább. Akit bővebben érdekelnének, a kazánok típusai az látogasson el a Ventil weboldalára, mely az alábbi linken található https://www.ventil.hu/kazan és érdeklődjön arról, hogy melyik kazán fajtát érdemes választania a saját lakása kompetenciájához képest.

Szakember véleménye a megfelelő kazán kiválasztásában

Bár én nyilvánvalóan abszolúte nem vagyok szakértő a kazánok világában, úgy gondolom elengedhetetlenül fontos, hogy kikérjük, szakember véleményét ezen a téren ugyanis amennyiben ezt nem tesszük, lehetséges, hogy a szakértelmünk hiányából fakadóan olyan kazánt választunk az otthonunkba, amely abszolúte nem felel meg a hely kompetenciájának. Így azt ajánlom, hogy a kazán választás előtt feltétlen keressenek fel egy szakembert, aki elsősorban felméri a lakásunk igényeit, majd ennek alapján segít a megfelelő kazán kiválasztásában. Amennyiben ezt a sorrendet követjük garantáltan a számunkra leginkább megfelelő kazánt fogjuk választani. Így pedig elkerülhetjük azt, hogy bármi olyan probléma adódjon, amely egy szakember választásával kiküszöbölhető lett volna.